Čtyřboká zděná boží muka z počátku 19. stol. byla postavena na památku tragické události, která se zde stala dne 6.6.1806. Toho dne zde byla bleskem zabita 79letá Kateřina Grechová vracející se z práce na poli. Od r. 1985 je stavba památkově chráněna.
© Luděk Vláčil 08/2019
Graficke pismenko Boží muka stojí v turisticky atraktivní lokalitě Pálavských vrchů, na návrší při severním okraji obce Kletnice na rozcestí Klentnice - Perná - Pavlov. Kolem prochází cyklotrasa 5044, Svatojakubské cesty a Vinařská naučná stezka Mikulov. U rozcestí je autobusová zastávka a parkoviště.

historie

Boží muka byla postavena na památku tragické události, která se zde stala dne 6.6.1806. Toho dne zde byla bleskem zabita 79letá Kateřina Grechová, když se vracela se svými dvěma vnuky Františkem a Felixem z pole. Dětem se naštěstí nic nestalo. Od roku 1985 je stavba památkově chráněna.

popis

Barokní čtyřboká zděná boží muka pochází z počátku 19. století. Dřík je členěn profilovanou prstencovou římsou a na čelní straně je vpadlý obdélníkový rám. Nad kordonovou profilovanou římsou se nachází čtyřboká lucerna, na čelní straně prolomená segmentově zaklenutou nikou. Pod čtyřbokou jehlancovou střechou s kovovým jetelovým křížem je podstřešní profilovaná římsa.