Drobná sakrální stavba z 2. poloviny 18. století postavená ve stylu vrcholného baroka. Za 2. světové války byla silně poškozena. Rekonstrukce proběhly v r. 1971 a 2017.
© Luděk Vláčil 06/2019
Graficke pismenko Zděná trojboká boží muka byla vybudována ve 2. polovině 18. století ve vrcholně barokním slohu. Za 2. světové války byla stavba silně poškozena. Od roku 1958 jsou boží muka zapsána v seznamu kulturních památek ČR. Jejich rekonstrukce proběhla roku 1971 a poté v roce 2017.

popis

Vrcholně barokní zděná trojboká boží muka stojí na malé vyvýšenině u silnice ze Slavonína do Nedvězí mezi vzrostlými stromy. Stavba postavená na nízkém soklu má zkosené rohy a konkávně prohnuté stěny. Nároží božích muk jsou zvýrazněna pilastry s kamennými korintskými hlavicemi s palmetou uprostřed a okřídlenou hlavičkou anděla nad palmetou. Pilastry nesou vysoké profilované kladí. Stěny stavby jsou v horní části prolomeny půlkruhově zaklenutými

Luděk Vláčil - zdroj: https://pamatkovykatalog.cz/?m a další, 30.6. 2019