Bronzová socha významného českého básníka, spisovatele a novináře Jana Nerudy (1834-1891) se nachází v blízkosti místa jeho narození na malostranském úpatí petřínské stráně. Je dílem prof. Jana Simoty (1920-2007) a byla odhalena 22. října 1970.
Graficke pismenko Socha Jana Nerudy je umístěna na malostranském úpatí petřínské stráně při parkové cestě, která ze severní strany lemuje těleso lanové dráhy. Vhodným východištěm k soše je zastávka tramvají Újezd, event. zastávka Hellichova. V blízkosti sochy je také dolní stanice petřínské pozemní lanové dráhy.
25.5. 2019

historie

Jan Neruda (1834-1891), český básník, spisovatel a celoživotní novinář, který proslul zejména jako fejetonista a divadelní i literární kritik, se narodil v Újezdských kasárnách nedaleko bývalé Újezdské brány, z níž vycházela cesta z Malé Strany k jihu. Od r. 1845 pak žil ve svém nejslavnějším bydlišti v malostranském domě U Dvou slunců v Ostruhové, dnes Nerudově ulici. Toto místo, dnes označené velkou pamětní deskou ho inspirovalo k