Odlita byla podle busty zhotovené v letech 1904–1905 akademickým sochařem Ladislavem Šalounem. Busta Antonína Dvořáka stojí na kamenném podstavci z leštěné žuly vysokém 170 cm. Před budovu gymnázia postavena v roce 1958 péčí SRPŠ.
Busta Antonína Dvořáka v Kralupech n. Vlt.
© Pavel Vítek 01/2018
Graficke pismenko Kralupy nad Vltavou jsou město ležící po obou stranách řeky Vltavy asi 20 km severně od okraje Prahy. Jsou železničním uzlem několika regionálních drah a hlavní trati Praha – Děčín. Bustu Antonína Dvořáka najdeme před budovou Dvořákova gymnázia.

popis

Busta Antonína Dvořáka byla odlita slévárnou B. Matějíčka v Praze-Vršovicích a před budovou gymnázia postavena v roce 1958. Odlita byla podle busty, kterou zhotovil v letech 1904–1905 akademický sochař Ladislav Šaloun. Busta stojí na kamenném podstavci z leštěné žuly vysokém 170 cm. Pomník byl postaven v září 1958 péčí Sdružení rodičů a přátel školy na počest Antonína Dvořáka, jehož jméno škola nese a jenž se narodil v nedaleké Nelahozevsi.
    Pavel Vítek – zdroj: STUPKA Josef, Kulturní památky Kralup nad Vltavou. Vlastivědný sborník Kralupska, 2004., 20.2. 2018