Kaplička pochází z roku 1865. Zděná stavba, okna klenutá. Na stříšce sanktusník se zvonem. Uvnitř socha sv. Jana Nepomuckého. Kaple byla renovována roku 2002. Okolo kaple vysázeny lípy.
Kaple sv. Jana Nepomuckého v Lukavici
© Pavel Vítek 05/2017
Graficke pismenko Obec Lukavice leží 15 km severovýchodně od Ústí nad Orlicí a 4 km jihovýchodně od Žamberka. Jižně až jihozápadně okolo obce vede železniční trať č. 021, která spojuje Hradec Králové s Letohradem. Na ní je na jihu obce zastávka. Kaplička sv. Jana Nepomuckého stojí ale právě na opačném konci vesnice, na severní straně, tam kde silnice procházející obcí již míří k Žamberku.

popis

První písemná zmínka o obci pochází z roku 1354. Kaplička sv. Jana Nepomuckého pochází z roku 1865. Stojí v horní části obce. Vystavěna byla nákladem místních rodin Sedlákovy a Vackovy. Jedná se o zděnou stavbu. Okna kaple jsou klenutá, na stříšce sanktusník se zvonem. Uvnitř kaple je socha sv. Jana Nepomuckého. Kaple byla renovována v roce 2002. Okolo kaple je vysázeno šest lip, které jsou nyní již chráněné.
    Pavel Vítek – zdroj: Umělecké památky Čech 4 (K – O), Poche a kol., Academia Praha 1982, 31.7. 2017

Pardubický kraj