Motta pochází snad již z 9. stol. Kamenný hrad na jejím vrcholu postaven v pol. 12. stol. Hrad obležen v letech 1203 a 1204. Od začátku 14. stol. již bez vojenské funkce. Od roku 1651 v majetku města. Dnes v malém městském parku.
Pohled na plášťový hrad a na mottu od severu.
Graficke pismenko Hrad Burcht van Leiden (pevnost Leiden) se nachází v centru statisícového města Leiden. Město leží v půli cesty mezi Amsterdamem a Haagem. Hrad je zcela schovaný v uličkách města a spatřit jej lze jen z bezprostřední blízkosti. Dnes je součástí malého městského parku a spolu s ním je přístupný od rána do večera. Z ochozu hradu je krásný výhled na okolní zástavbu a především na gotickou katedrálu Hooglandse kerk. Město má zachovalý okruh vodního opevněni, městské hradby ale zanikly. Historické centrum má přibližně 1,5 km na délku a přes 1 km na šířku. Na východním a západním konci městského centra stojí dvě městské brány. Hrad je ...
Pavel Semple, 25.2. 2017

historie

Hradní motta (umělý hradní kopec) byla navršena v rovinaté krajině Holandska na břehu Starého Rýna snad již v 9. stol. Účelem stavby byla ochrana obyvatel nejen před útoky nepřátel, ale také před povodněmi. Původní opevnění na vrcholu motty bylo dřevěné. Kolem pol. 12. stol. došlo k přestavbě na dnešní plášťový hrad. Hrad byl obležen v letech 1203 a 1204 v době Loonské občanské války (1203-1206). Patnáctiletá Ada, dcera zesnulého panovníka

popis

Při pohledu na seznam holandských hradů na webové stránce www.castles.nl se zdá, že hrad Leiden může být jedinou hradní mottou v Holandsku. Motta (umělý hradní kopec) se dnes nachází přímo v centru města. Na jejím vrcholu stojí plášťový hrad, bezvěžový typ hradu, jehož hlavní obranou je plášťová hradba. V případě tohoto hradu má hradba kruhový půdorys stejně jako motta, na které stojí. Zdivo hradby tvoří pravidelné kvádry ze sopečného tufu

Nizozemsko