Moje místa 0
Kostel založen jako gotický r. 1289 Jaroslavem Plichtou ze Žerotína, zásadně přestavěn pozdně barokně Václavem Štrayblem v letech 1847-1858, opravován byl v letech 1907, 1991-1992 a 1996, interiér pak ještě r. 2005. Kostel několikrát vykraden. Nyní filiální ve farnosti Slaný.
Graficke pismenko Obec Pozdeň, která má nyní asi 400 obyvatel, je prvně zmiňována r. 1321. Leží v údolí Bakovského potoka a prochází jí úsek silnice II/237 spojující Peruc a Mšec. Obec leží mimo železniční síť a vyhýbají se jí i turisticky značené trasy. Její dominantou je kostel gotického původu, nyní v podobě po přestavbě r. 1854.
26.9. 2016

historie

Gotický kostel Stětí sv. Jana Křtitele dal vystavět Jaroslav Plichta ze Žerotína v r. 1289. Později nad ním přenechal patronát klášteru sv. Kláry v Panenském Týnci. V r. 1352 zde byla založena fara a kostel se stává farním, ale po husitské době je kostel opět uváděn jako filiální, příslušející ke výše zmíněnému klášteru. V letech 1847-1858 byl kostel přestavěn v pozdně barokním slohu do dnešní podoby stavitelem Václavem Štrayblem z Vraného.

Jiří Špaček (s využitím informačních vývěsek na místě a webu obce Pozdeň), 26.9. 2016