Hrady.cz
Vítězslav Hálek, vlastním jménem Vincenc Hálek, se narodil 5. dubna 1835. Pomník tohoto básníka a spisovatele odhalen 5. července 1885. Je dílem sochaře Vobořila. V říjnu 2007 z pomníku zcizena bronzová kovaná lyra. Roku 2014 nahrazena replikou.
Pomník Vítězslava Hálka v Dolínku u Odolena Vody
© Pavel Vítek 05/2016
Graficke pismenko Dolínek je v současné době místní část města Odolena Voda, od nějž leží jihovýchodním směrem. Odolena Voda leží 15 km severně od Prahy, 7,5 km východně od Kralup nad Vltavou a 8 km jihozápadně od Neratovic. Pomník Vítězslava Hálka najdeme v centru Dolínku při silnici vedoucí do Panenských Břežan.
Pavel Vitek, 25.6. 2016

historie

Vítězslav Hálek, vlastním jménem Vincenc Hálek, se narodil 5. dubna 1835 právě v Dolínku. Zemřel poměrně v mladém věku 8. října 1874 ve 39 letech na zánět pohrudnice. Pohřben je na Vyšehradě mezi „otci zakladateli“ české literatury. Vedle Jana Nerudy byl nejvýraznějším představitelem dužiny Májovců. Podobně jako Neruda byl nejen básníkem, ale také prozaikem, dramatikem, literárním kritikem a publicistou. Pracoval jako redaktor Národních listů.

popis

Pomník básníka a spisovatele Vítězslava Hálka byl slavnostně odhalen 5. července 1885. Jedná se o dílo sochaře Břetislava Vobořila z Kralup nad Vltavou. Pomník je zapsán na seznamu kulturních památek. V říjnu 2007 byla z pomníku zcizena bronzová kovaná lyra. Její cena byla odhadnuta na 105 000 Kč. V r. 2014 byla nahrazena replikou a znovu umístěna na pomníku.
    Pavel Vítek – zdroj: Umělecké památky Čech 4 (K – O), Poche a kol., Academia Praha 1982, 25.6. 2016