PP Dolní vinohrádky má rozlohu asi 0,38 ha. Výskyt stepní květeny, např. lýkovec vonný. Přírodní památkou od r. 1952.
PP Dolní vinohrádky
Graficke pismenko PP Dolní vinohrádky leží jihovýchodním směrem od Domamyslic, které jsou jednou z městských částí Prostějova. Jedná se o lokalitu na masívu Záhoří, které se táhne jižním směrem od Mostkovic až po Alojzov asi v délce 5 km. Přírodní památkou byla lokalita vyhlášena již v roce 1952. Místo však bylo v minulosti velmi zanedbáno a dnes má poněkud jinou podobu. Původním záměrem byla ochrana teplomilné květeny, ale dnes se část lokality přeměnila v nepropustné teritorium keřů, sousední vinohrad byl bohužel přeměněn v pole a starý sad v jižní části obhospodařuje pouze příroda. Přesto se jedná o zajímavé místo s výskytem např. višně křovité, hořce křížatého a v minulosti lýkovce vonného. Místo je osídleno početným ptactvem a hmyzem. Rozloha činí asi 0,38 ha.

přírodní scenerie
     Prostějov  (PT)