Kdy byl sloup umístěn na nynější místo, se přesně neví. K opravě sloupu došlo po roce 1777. Po r. 1945 nebylo místo se sochou udržováno. V letech 2008 – 2011 sloup rekonstruován. Dne 29. 6. 2014 byl sloup vysvěcen a jeho okolí parkově upraveno.
Sloup Matky Boží v Mimoni
© Pavel Vítek 09/2015
Graficke pismenko Město Mimoň se nachází 15 km západně od České Lípy a 36 km jihovýchodně od Liberce. Městem procházejí silnice II/268 Česká Lípa – Mnichovo Hradiště a č. II/270 Dubá – Jablonné v Podještědí. Také zde vede železniční trať č. 086 vedoucí z České Lípy do Liberce. Sloup nalezneme u silnice vedoucí z Mimoně do Hradčan a Doks u křižovatky před železničním vlečkovým přejezdem

historie

Vysoký sloup s Matkou Boží stojí u bývalého hartigovského velkostatku. Kdy sem byl sloup umístěn, se přesně neví. Je však známo, že k opravě tohoto sloupu došlo po roce 1777. Po 2. světové válce nebylo místo se sochou udržováno a okolí sloupu zarostlo náletovými křovinami. Ve vegetačním období nebyl sloup téměř vidět.
    Pavel Vítek – zdroj: Lenka Proboštová, DiS. Turistické informační centrum Mimoň, 28.10. 2015

popis

Koncem roku 2008 byl sloup sejmut. Byl odvezen do Říčan, kde sochař Václav Snížek provedl jeho rekonstrukci. V listopadu 2011 se sloup po rekonstrukci vrátil a byl umístěn na své původní místo. Došlo k parkové úpravě okolí sloupu a po jeho stranách byly vysazeny dvě mladé lipky. Po urovnání terénu byl dne 29. června 2014 u příležitosti „Dne města Mimoně“ sloup vysvěcen mimoňským farářem.