Zřícenina zámečku, který nechal postavit v l. 1637–1650 hrabě Per Brahe pro svou manželku Kristinu Katarinu Stenbock. Ta bohužel r. 1650 zemřela a zámek sloužil pouze pro ubytování hostů. Po smrti Pera Brahe r. 1680 byl Brahehus opuštěn a krátce nato připadl ke královskému majetku. R. 1708 vyhořel.
Brahehus
Brahehus je zřícenina zámečku u dálnice E4 Vätterleden, tři kilometry severně od městečka Gränna s překrásným výhledem na jezero Vättern.
Jan Pospisil, 5.2. 2013

historie

Hrabě Per Brahe (1602–1680) nechal zahájit stavbu zámečku Brahehus (v překladu Braheho dům) v roce 1637, ale stavba byla dokončena až v polovině roku 1650. Stavební práce byly ztíženy kvůli obtížně dostupnému stavebnímu materiálu, který se většinou sestával z kamene – a ten musel být přepravován do strmého kopce. Pro stavbu sídla bylo vybráno místo 270 m n. m., na strmé skále, která se tyčí 180 metrů nad hladinou jezera Vättern. Původně byl