Kaple z roku 1905, postavena Antonínem Hrzánem na žádost umírajícího otce. Dne 30. 10. 1904 došlo k vysvěcení děkanem Václavem Opltem. Od 50. let 20. stol. byla kaple ničena a chátrá. Dnes ve zuboženém stavu.
Kaplička u staré evaňské silnice
Graficke pismenko Ke kapličce dojdete, když ve vsi odbočíte ve směru na Libochovice vlevo na cestu a tou nad domy a zahradami dojdete rovnou až ke kapličce Panny Marie Pomocné.
Když budete touto cestou pokračovat směrem dolů, dojdete až do sousední obce Poplze a po mostě přes řeku Ohři až do Libochovic. Cestou je nádherný výhled do okolní krajiny, na hrad Hazmburk a město Libochovice se zámkem.
V obci Evaň se nacházejí i další historické památky: na návsi stojí kaplička sv. Josefa, postavená počátkem 19. století a na kraji obce stojí barokní socha zbičovaného Krista – Ecce Homo. Za zmínku jistě stojí i dnes již zaniklá tvrz Evaň, která zde stávala (prvně zmiňovaná r. 1623, zbořena r. 1676), dnes však po ní již není ani stopy.
František Kinař, E. Horáková, 24.4. 2012

historie

Kaplička Panny Marie Pomocné byla postavena na vroucí přání a žádost umírajícího pana Antonína Hrzána z Evaně. Kapličku postavil v roce 1905 jeho syn Antonín Hrzán, mistr zednický, dveře a rámy daroval jeho zeť Karel Zeman, truhlář. Rodina také vybavila kapli vším potřebným a potomci rodiny se zavázali prohlášením, že se o kapli budou společně starat po dobu dalších 10 let. Kaplička byla vysvěcena dne 30.10.1906 děkanem Václavem Opltem,

L. Hoštičková, E. Horáková podle http://noviny.libochovice.cz; http://znicenekostely.cz, 5.10. 2012

popis

Obdélná kaple bez výrazných slohových znaků, s trojúhelníkovým štítem, zaklenuta valeně. V kapli bývala barokní socha sv. Antonína.