Hrady.cz
Kamenná barokní Boží muka z r. 1701 stojí na na místě bývalého popraviště. Měřín měl hrdelní právo do r. 1755, popraviště je připomínáno do r. 1742. Boží muka byla na současné místo přesunuta kolem r. 1800. V r. 1924 byly v jejich okolí objeveny kosterní pozůstatky 24 lidí.
boží muka od jihu
© Milan Caha 10/2011
K místu se lze dostat po silnici z Měřína na Blízkov. Zaparkovat lze na polní cestě odbočující ze silnice.
2.12. 2011

historie

Měřín patřil až do roku 1755 k městům s právem hrdelním. Popravy se konaly na návrší při cestě k Blízkovu, kterému se dodnes říká "Na Spravedlnosti". V okolí popraviště byly nalezeny v r. 1924 kosterní pozůstatky dvou desítek odsouzenců. Boží muka, připomínající existenci popraviště, sem byla přesunuta kolem roku 1800. Původně stála u silnice, ta však byla na konci 20. století přeložena asi o 300 m východněji. Zajímavé je, že na letecké mapě

popis

Boží muka mají na přední straně žulového hranolového čtyřhranného soklu vyrytý monogram s letopočtem W. B. + 1701. Na sokl navazuje čtverhranný dřík, na nějž dosedá kulatý sloup zakončený na obou stranách prstencovou hlavicí. Na vrcholu je čtyřboká kaplička, která je prolomena ze všech stran mělkými nikami a je zastřešena dvojicí stříšek. První je zdobena plastickým dekorem, druhá končí dvouramenným kovovým křížkem.