Městská památková zóna vyhlášená roku 1990 chrání kromě solitérů (viz hesla) architekturu někdejšího hrazeného městečka, jeho barokního rozšíření kolem dnešního Kupkova náměstí a historická předměstí Podkostelí a Švamberk. Domy tvoří pestrou směs od téměř palácové architektury po dřevěné domky.
Dům čp. 77 v Podkostelí (tzv. stará fara) od jihozápadu

Městská památková zóna Opočno

Graficke pismenko První zmínku o Opočně uvádí Kosmova kronika k roku 1068. Teprve nedávno se podařilo archeologicky prokázat, že tehdejší hradiště Opočen se nacházelo v místě dnešního města: jeho akropole zaujímala plochu dnešního zámku, vnější hranicí byla snad dnešní Hradební ulice. Středověké městečko vzniklo na ploše hradiště spolu s hradem někdy ve 14. století, pravděpodobně za vlády pánů z Dobrušky. Bylo velmi malé, zahrnovalo jen dnešní Trčkovo náměstí a Hradební ulici spolu s krátkými úseky ulic Zámecká a Kodymova. Jako opevnění sloužil starý hradištní příkop, pravděpodobně bez zděných hradeb. Jen na obou jeho koncích stály brány. Mimo opevnění se tak ocitl ...
Ivan Grisa, dle K. Kuča: Města a městečka..., 4. díl, Libri 2000, 21.9. 2011