Jedno z protějškových sousoší na Trčkově náměstí. Autorství připisováno buď J. F. Pacákovi, nebo Ignáci Rohrbacherovi. Pozoruhodné personifikací Pomluvy, pojatou jako karikatura krále Václava IV., z jehož příkazu byl světec umučen. Postaveno roku 1729 u příležitosti Nepomukova svatořečení.
Sousoší od jihozápadu

Sousoší svatého Jana Nepomuckého v Opočně

Graficke pismenko Jižní část dnešního Trčkova náměstí ozdobila na přelomu 20. a 30. let 18. století dvě protějšková sousoší, obklopená balustrádami. Východní z nich bylo věnováno tehdy čerstvě svatořečenému Janu Nepomuckému. Autorství je připisováno buď Jiřímu Františku Pacákovi (1670?–1742), autorovi protějšího sousoší sv. Floriana (viz heslo), nebo Ignáci Rohrbacherovi.
Sousoší je pozoruhodné personifikací Pomluvy u Janových nohou, ztvárněné karikaturou krále Václava IV., z jehož příkazu byl světec umučen. Titulní postava je obklopena anděly, celek je pojat v duchu dynamického baroka. Sousoší bylo postaveno roku 1729 u příležitosti Nepomukovy kanonizace.
Ivan Grisa, dle E. Poche a kol.: Umělecké památky Čech, svazek 2., Academia 1979 a http://www.opocno.cz/index.php?option=com_content&view=category&layout=blog&id=95&Itemid=191, 8.10. 2011