Hranolová zděná zvonice byla v jihozápadním koutě někdejšího hřbitova u kostela Panny Marie postavena roku 1594 italským stavitelem Simonem de Paret. Byly na ni přeneseny zvony z I. poloviny 16. století. Součást dochovaného kostelního areálu.
Zvonice od západu, v popředí starý hradební příkop
© Ivan Grisa 09/2011
Graficke pismenko V jihozápadním nároží někdejšího hřbitova u kostela Panny Marie byla roku 1594 italským stavitelem Simonem de Paret postavena zděná hranolová věžovitá zvonice. Nahradila zřejmě starší obdobnou stavbu, ze které byly přeneseny o několik desetiletí starší zvony (sv. Ondřej z roku 1510 a sv. Václav z roku 1545). Po odsvěcení mariánského kostela (před rokem 1980) se neužívala ke zvonění a chátrala. Jako jediná součást areálu kostela je v majetku místní farnosti. V dnešní době bylo obnoveno pravidelné zvonění o nedělích a svátečních příležitostech.
Ivan Grisa, dle K. Kuča: České, moravské a slezské zvonice, Libri 2001, 17.9. 2011