Pozdně renesanční stavbu z roku 1602 nechal zbudovat Jan Rudolf Trčka z Lípy v západní části opočenského zámeckého parku podle vzoru letohrádku v pražské Stromovce. Současná podoba je výsledkem empirových úprav, provedených roku 1810.

Letohrádek v zámeckém parku v Opočně

Graficke pismenko Největší renesanční letohrádek českého venkova nechal postavit roku 1602 na hraně nad pravým břehem údolí Zlatého potoka Jan Rudolf Trčka z Lípy jako součást zámecké zahrady. Jeho vzhled byl inspirován obdobnou stavbou v Královské oboře (Stromovce) v Praze, dnešním Místodržitelským letohrádkem. Letohrádek dodnes dominuje nejstarší části opočenského zámeckého parku, situované na rovné ploše západně od původního městečka.
Jedinou změnou v podobě stavby byla empirová úprava, provedená v souvislosti se změnou přilehlé francouzské zahrady na součást anglického parku roku 1810. Po II. světové válce byl využíván jako výstavní síň, v současné době čeká bez využití na nutnou opravu.
Ivan Grisa, dle E. Poche a kol.: Umělecké památky Čech, svazek 2., Academia 1979, 17.9. 2011