Jedna z nejzachovalejších kruhových kamenných pevností v Irsku. Postavena asi v době keltské bez použití pojiv. Výška zdí místy až 5 m a šířka až 4 m. Kruh má v průměru 27,4 m. Dochované jsou na severní straně zbytky příkopu přes 8 m širokého a 1,8 m hlubokého.
Vstup do pevnosti s překlady

Fort Staigue

Graficke pismenko Jedna z nejzachovalejších a největších kruhových kamenných pevností v Irsku. Je postavena na nevysokém pahorku v údolí, které je jižně otevřené k moři. Dochované jsou na severní straně zbytky příkopu přes 8 m širokého a 1,8 m hlubokého. Zdi dosahují místy výšky až 5 m a šířky kolem 4 m. Kruh má v průměru 27,4 m. Staigue Fort dokazuje zručnost stavitelů kteří poskládali kameny bez použití malty i jakýchkoliv pojiv. Kdy byla pevnost postavena, je těžké odhadnout, ale tipuje se, že v době keltské, pravděpodobně kolem prvního století před naším letopočtem. Existují důkazy podle měděných artefaktů, které byl v okolí vykopány. Místo mohlo ...
web, 17.9. 2011

historie

Pevnost zřejmě byla postavena během pozdní doby železné, pravděpodobně někde mezi 300 a 400 našeho letopočtu (někde se uvádí i 100 př. n. l.), jako obranná pevnost pro místní pána nebo krále.
    Radek Lalák , 17.9. 2011

popis

Zdi pevnosti jsou místy až 5,5 m vysoké, 4 m silné u kořene a pevnost má 27,4 m v průměru. Dovnitř se vstupuje průchodem 1,8 m vysokým se dvěma překlady. Staigue Fort představuje významný čin v oblasti stavebnictví. Byla postavena bez použití malty. Uvnitř pevnosti je propracovaný systém schodišť vedoucích na terasu a uvnitř zdi jsou dvě malé nepromokavé komory asi 2,1 m vysoké, oválného tvaru .
    hradiště
    Irsko