Židovský hřbitov v Kolinci stojí v prudkém svahu nad obcí a pochází snad již ze 14. století, doložen je v první čtvrtině 18. století. Z tohoto století je i nejstarší náhrobní stéla. Pohřbíváno zde bylo až do roku 1939 a dnes je v dobrém stavu.
Židovská komunita žila v Kolinci pravděpodobně od přelomu 15. a 16. století, roku 1519 zde měly být čtyři rodiny. Stejný počet rodin je poté doložen v letech 1654 a 1724. Teprve před polovinou 19. století komunita vzrostla na 16 rodin. Potom populace opět klesala, r. 1921 v Kolinci žilo jen dvacet a r. 1930 jen čtyři občané židovského původu. Židé zde měli malou židovskou čtvrť situovanou jižně od náměstí, tedy nepříliš daleko od hřbitova. Některé domy zůstaly po přestavbách zachovány, synagoga z přelomu 18. a 19. století podlehla požáru v roce 1931 a byla zbořena. Dnes na jejím místě stojí nákupní středisko z doby komunismu. Hřbitov měl být údajně založen v první polovině 14. století, ale bezpečně je doložen až v 1. ...
Martin Prudký podle http://zidovskehrbitovy.cz, Židovské památky v Čechách a na Moravě - Jiří Fiedler, http://zidovskehrbitovy.wz.cz/, 7.7. 2020
    židovské památky
     Klatovy  ( KT)