Zámek byl postaven r. 1847 jako sídlo Rotschildů, později reprezentační budova a sídlo ředitele železáren. Autorem empírové stavby byl Antonín Krause. Necitlivé úpravy proběhly po r.1848. Nyní se připravuje rekonstrukce.
pohled od jz.
Zámek ve Vítkovicích - zvaný též Zentralhaus. Nenápadná a dokonce mnoha místními obyvateli neznámá stavba na Výstavní ulici je přitom spolu s jádrem tzv. Nových Vítkovic s radnicí a kostelem sv. Pavla největší domintou mezi historickými stavbami této části Ostravy. Empírová stavba z let 1847-48 byla vybudová jako representativní vítkovické sídlo rodiny Rotschildů, která ovládala zdejší slavné železárny. Proto byl také zámek vybudován takřka na samém okraji železáren. Autorem projektu empírové stavby byl Antonín Krause. Později v zámku bydleli ředitelé železáren a poté byl využíván pro správní účely. Naposledy zde sídlilo Muzeum Vítkovic. Dnes je objekt mimo provoz, ale uvažuje se o jeho rekontrukci a poté by měl sloužit jako reprezentativní objekt železáren. Snad k tomuto kroku brzy dojde. BUdeme rádi za jakoukoliv připomínku k aktuálnímu dění kolem tohoto zámku.
Jan P. Štěpánek, Města a městečka v Čechách na Moravě a ve Slezsku (K.Kuča, Libri), 2.1. 2005
Moravskoslezský kraj,  Ostrava-město  (OV), Ostrava