Gotická tvrz postavena prvním městským fojtem R. Heldorem ve 13. stol. Roku 1428 město i tvrz vypáleno husity. Poté opravena.
© Luděk Vláčil 07/2020
Tvrz se nachází 150 m jižně od náměstí. Na náměstí staví autobus a lze zde zaparkovat i automobil. Ze železniční stanice se dostaneme po zelené turistické značce (cca 750m), která u nádraží začína a tak nelze splést směr.
Martin Smital , 29.3. 2009
popis

Tvrz má obdélníkový půdorys 26x13 m s dvěmi věžemi o půdorysu 7x7 m, které jsou zasazeny v rozích směrem do města (na krajích sevelní=čelní=vchodové stěny). Z rohů orientovaných na jižní stěně vybíhají do obou stran zbytky městského opevnění. Opevnění je velmi krátké, částečně sesazené (pobořené a snížené), avšak lze zde vidět střílnu i část ochozu. Můžeme jen předpokládat nějaké hrazení nebo příkop směrem k městu, jak bylo u obdobných fortifikací zvykem. Objekt tvrze je dvoupatrový, věže mají patra tři.

historie

Tvrz byla postavena prvním městským fojtem R. Heldorem. Městské hradby se na objekt napojily v pozdějších letech a dalo se z nich přímo vcházet do tvrze. V březnu 1428 město i tvrz vypálili husité. Tvrz stejně jako celé město byla opravena.

okruhy, vstupné

Tvrz je využívána jako Lidová škola umění, tak že dostat se "legálně" do některých částí můžete v provozních hodinách LŠU.

Olomoucký kraj,  Jeseník  (JE), Vidnava