Barokní zámek z 18.stol. je dnes sídlem městského úřadu a základní umělecké školy. K vidění je sloupový vestibul s jednoramenným schodištěm a lze nahlédnout do prostoru bývalé hradní věže.
Nádvoří
Pohled od západu
© Luděk Pitter 06/2004
Tachovský hrad přestavěný na zámek se nachází při jihozápadním okraji centra města. Dnešní vzhled zámku je z úprav na přelomu 18. a 19. stol.
Od původního hradiska z počátku 12. stol. prodělal postupné změny až do podoby snad čtyřkřídlé dvoupatrové budovy jak je vypodobněn na některých obrazech. Dnes je zámek dvoukřídlý, dvoupatrový s mansardovou střechou s vikýři a s naznačeným výstupem pro třetí křídlo. Východní průčelí s terasou, která je přístupná venkovním schodištěm.
Po roce 1945 bylo i období, kdy byl na zámek vydán demoliční výměr, nakonec však začal být opravován a dnes je sídlem MÚ Tachov a základní umělecké školy. Sloupový vestibul zámku s jednoramenným schodištěm si může každý prohlednout, je volně přístupný. V jedné z přízemních místností lze nahlédnout do prostor bývalé hradní věže a v suterénu si lze prohlédnout i zdivo věže.

historie

První zmínka o tachovském hradisku je z roku 1126. Toto původní dřevěné hradisko zaniklo s největší pravděpodobností v důsledku požáru. Již v prvé polovině 13. stol. zde stál kamenný hrad. V 1. polovině 16. století byl hrad silně poškozen požárem. Po této katastrově, v době kdy byl v majetku Lobkoviců byl přestavěn na renesanční zámek. Ve druhé polovině 18. stol. trojkřídlý zámek opět vyhořel a jeho

Půdorys přízemí, Nejstarší části dnešního zámku jsou na půdorysu přízemí vyznačeny černě.
    Vlček P, Ilustrovaná encyklopedie Českých zámků, Libri 2001, str. 471