Barokní zámek z 18.stol. je dnes sídlem městského úřadu a základní umělecké školy. K vidění je sloupový vestibul s jednoramenným schodištěm a lze nahlédnout do prostoru bývalé hradní věže.
Nádvoří
Pohled od západu
© Luděk Pitter 06/2004
Tachovský hrad přestavěný na zámek se nachází při jihozápadním okraji centra města. Dnešní vzhled zámku je z úprav na přelomu 18. a 19. stol. Od původního hradiska z počátku 12. stol. prodělal postupné změny až do podoby snad čtyřkřídlé dvoupatrové budovy jak je vypodobněn na některých obrazech. Dnes je zámek dvoukřídlý, dvoupatrový s mansardovou střechou s vikýři a s naznačeným výstupem pro třetí křídlo. Východní průčelí s terasou, která je přístupná venkovním schodištěm. Po roce 1945 bylo i období, kdy byl na zámek vydán demoliční výměr, nakonec však začal být opravován a dnes je sídlem MÚ Tachov a základní umělecké školy. Sloupový vestibul zámku s jednoramenným schodištěm si může každý prohlednout, je volně přístupný. V jedné z přízemních místností lze nahlédnout do prostor bývalé hradní věže a v suterénu si lze prohlédnout i zdivo věže.
historie

První zmínka o tachovském hradisku je z roku 1126. Toto původní dřevěné hradisko zaniklo s největší pravděpodobností v důsledku požáru. Již v prvé polovině 13. stol. zde stál kamenný hrad. V 1. polovině 16. století byl hrad silně poškozen požárem. Po této katastrově, v době kdy byl v majetku Lobkoviců byl přestavěn na renesanční zámek. Ve druhé polovině 18. stol. trojkřídlý zámek opět vyhořel a jeho nový majitel Josef Mikuláš Windischgrätz začal z rozsáhlými úpravami zámku do podoby, jež se nám dochovala dodnes.

Půdorys přízemí, Nejstarší části dnešního zámku jsou na půdorysu přízemí vyznačeny černě.
Vlček P, Ilustrovaná encyklopedie Českých zámků, Libri 2001, str. 471