Tvrz za Vlků z Kvítkova koncem 16. stol. renesančně přestavěna. Stavební úpravy pokračovaly za Jana Baltazara Clary koncem 17.stol. a v první polovině 19. stol. za Veithů získal zámek klasicistní vzhled. V letech 1970–1976 došlo k jeho rekonstrukci.
Hlavní průčelí
Pohled od jihovýchodu
© Luděk Pitter 09/2006
Obec Snědovice neleží na žádném hlavním tahu. Od silnice Litoměřice - Štětí je vzdálena asi 8,5 km. Ve Snědovicích je k vidění zámek přestavěný z původní tvrze. Dnešní klasicistní vzhled zámku je z přestavby z první poloviny 19. stol., kdy byly postaveny i okolní hospodářské budovy a založen park. Od roku 1945 je zámek v majetku státu a dnes v něm sídlí Ústav sociální péče pro tělesně postižené dospělé.

historie

Podle některých autorů je již od roku 1350 ve Snědovicích připomínána tvrz. Tvrz snad vybudoval Pavel z Čakovic. Podle jiných autorů je tvrz mladší. Ke konci 16. stol. se statek s tvrzí stal majetkem Vlků z Kvítkova. Snad za Bedřicha Vlka či spíše později za Jana Vlka došlo k renesanční přestavbě původní gotické tvrze. Renesanční přestavba byla potvrzena na základě odkrytí renesančního malovaného stropu

L.P. (Vlček P., Ilustrovaná encyklopedie Českých zámků, Libri, 2001), 28.2. 2004

popis

Vlastní zámek je čtyřkřídlá jedno a dvoupatrová budova s uzavřeným prostorným nádvořím. Budova má na západní křídle dvě věžovité nárožní nástavby a je obklopena parkem. V hlavním průčelí kamenný portál s bosovaným ostěním a rozeklaným štítem. Zámecké hlavní průčelí tvořené jižním křídlem je členěno vysokými pilastry. Jižní a částečně severní křídlo s prosklenými arkádami v

L.P. (Kolektiv autorů, Umělecké památky Čech 3, [P/Š], Academia), 7.12. 2006
    Ústecký kraj,  Litoměřice  (LT), Snědovice