Původně starou tvrz postavenou za Hugolta ze Šlejnic z roku 1487 koncem 16. stol. nahradila za Arnošta ze Šlejnic, vnuka Hugolta ze Šlejnic, tvrz nová, stojící východně od kostela. Ta byla počátkem 17. stol. barokně upravena.
Šluknovský zámek
Renesanční dvoupatrový zámek se nachází v centru Šluknova. Prochází rekonstrukcí. V současné době je přístupné přízemí, kde je cukrárna a informační centrum.
Vladimír Studecký, 27.6. 2007
turistické

Zámek je zrekonstruován, v přízemí je informační centrum města Šluknov a cukrárna. Je možná prohlídka interiérů s průvodcem z infocentra. V interiérech reprezentativní místnosti města Šluknova, několik místností s historickým zařízením a sály kde město pořádá výstavy.

Ondřej Surový, 26.10. 2008

Další texty turistické
historie

Renesanční zámek vybudoval ve Šluknově Arnošt ze Šlejnic ve 2. polovoně 16. století. Je to dvoupatrová obdélná budova se dvěma průčelními štíty. Stavbou zámku se však zadlužil a proto jej prodal svému příbuznému Albrechtovi ze Šlejnic. R. 1618 jej koupil Otto ze Starschedelu. Pro účast na stavovském povstání mu byl ale zámek zkonfiskován a prodán hraběti Volfu Mansfeldovi. Jakožto dědictví se pak zámek ocitl v majetku Harrachů, kteří jej vlastnili až do r. 1876. Poté jej zakoupil saský komerční rada Arnošt Grumbt. Od jeho potomků nakonec získal Šluknov Ervín Leopold Nostitz-Rieneck, majitel velkostatku Pakomořice-Měšice u Prahy. Od r. 1945 byla v zámku umístěna knihovna, poté muzeum, galerie a stavební úřad. 2. 4. 1986 zámek vyhořel. V posledních letech se zámek dočkal rekonstrukce. Přístupné je nyní přízemí, kde se nachází cukrárna a informační centrum.

Vladimír Studecký -,Hrady,zámky a tvrze v čechách na Moravě a ve Slezsku - díl Severní Čechy, 27.6. 2007

Půdorys místa

Plán přízemí, Šluknov (Děčín), plán přízemí tvrze. Křížky vyznačen rozsah renesančního zdiva. Zaměření Ing. arch. Hölla z března 1989, kresba autor.
Úlovec Jiří: Ohrožené hrady, zámky a tvrze Čech, 2. díl, [N-Ž], Libri, 2005
Ústecký kraj,  Děčín  (DC), Šluknov