Čtyřkřídlý zámek vznikl koncem 16.stol. přebudováním starší tvrze v renesančním slohu. V roce 1742 byl zámek upraven v barokní sídlo. Poslední úpravy byli provedeny rodinou Widmannů v roce 1832. Nyní je užíván jako domov důchodců.
Dnešní ves Plaveč, ležící na starobylé obchodní cestě vedoucí ze Znojma na Jihlavu, byla známa již ve 13. století; o její dávné existenci svědčí i románská rotunda s válcovou lodí v někdejší Dolní Plavči, jak se v té době zvala. Zdejší tvrz (zvaná dolní) byla vybudována asi už ve 13. století. Areál tvrze se postupně rozšiřoval, takže byla nazývána i hradem. Tak se o ní mluví v r. 1358, kdy ji získal Aleš z Police; v r. 1398 se pak stala majetkem Zikmunda z Plenkovic. Na konci 15. století ji držel Jiří Licek z Plavče. V r. 1557 získal tvrz spolu se statkem Václav Hodický z Hodic, jehož potomci zde sídlili až do r. 1639. Koncem 16. století přebudovali Hodičtí tvrz v malý čtyřkřídlý renesanční zámek s arkádami po jedné straně dvora. Nově vybudovaný zámek získala v r. 1639 Johanka Alhnanová, rozená Vranovská z Blížkovic, a poté její manžel Tobiáš Aliman z Almštejna. V r. 1679 připadl zámek známému obhájci Brna proti Švédům (v r. 1645) Ludvíku Raduitu de Souches, který tak spojil plavečský, hostimský a jevišovický statek v jeden celek. Poslední držitel rodu de Souches přebudoval v r. 1742 dosavadní renesanční zámek v barokní sídlo; poslední úpravy pocházejí z r. 1832, kdy byl zámek majetkem Widmannů. Dnes zámek upoutává pozornost svou obdélníkovou dispozicí s mohutným průčelími rozsáhlým parkem z počátku minulého století, v němž je pozdně románská rotunda, která stávala u původní tvrze. Zámek je majetkem ONV Znojmo, který v něm zřídil domov důchodců.
Hrady, zámky a tvrze v Čechách na Moravě a ve Slezsku - Jižní Morava, 31.7. 2004
Jihomoravský kraj,  Znojmo  (ZN),