Původní tvrz nejspíše z 2. poloviny 16. stol., postavená za Viléma ze Šternberka, byla za Martiniců počátkem 18. stol. barokně přestavěna na zámek. Dnes dvoukřídlá, jednoposchoďová budova s mansardovou střechou, ve které jsou byty.
Západní pohled
© Luděk Pitter 04/2006
Zámek v Plánici se nachází při náměstí ing. Křižíka, v centru Plánice. Vstoupit do bývalého areálu zámku můžete branou v severní frontě východní části náměstí, naproti sloupu sv. Trojice z 18. stol. Když projdete branou uvidíte po pravé straně budovu zámku. Dnes se v budově zámku nacházejí byty.

Popis zámku

Původní tvrz pravděpodobně z 2. poloviny 16. stol., barokně přestavěna na zámek v 18. stol. Dnes můžeme vidět patrovou dvoukřídlou budovu krytou mansardovou střechou. Při severním křídle se dosud dochoval nevelký přístavkem. Budova nebyla podrobena žádnému průzkumu a tak nejsou k dispozici bližší informace.

L.P. (Úlovec Jiří, Hrady, zámky a tvrze Klatovska, Libri, 2004, str. 192), 2.6. 2006

Další texty historie