Gotická tvrz z poč. 15. stol. (doch. sklepy) byla renesančně přestavěna (stopy sgrafit) a v l. 1670–75 rozšířena na trojkřídlý barokní zámek. V zám. kapli sv. Máří Magdalény r. 1866 ukryty ostatky sv. Ludmily, odvezené z Prahy v době pruské okupace.
Jednoduchou patrovou budovu zámku zdobí pouze klasicistní (?) portál. Při úpravách fasády se na několika místech objevila původní barokní a klasicistní omítka. První patro s plochými stropy sloužilo k bydlení. V současnosti provedena oprava fasád, komínů, střechy a osazena nová okna.
mystik, 26.12. 2007
historie

Zprávy o majitelích Nihošovic jsou velmi neúplné, v l. 1352–1365 se připomíná Mikuláš řečený Kosoř z Nihošovic. Pro nedostatek pramenů nelze rozhodnout, zda Mikuláš Kosoř, který byl v l. 1403–1410 purkrabím na Helfenburku a jedním z ručitelů za Jindřicha z Rožmberka za dodržení smíru sjednaného s králem Václavem IV., byl totožný se stejnojmenným předchůdcem. R. 1471 se uvádí Bušek Buzický z Nihošovic. O tvrzi a dvoru v Nihošovicích je dost pozdní zmínka z r. 1518. R. 1583 je znám Adam Chřepický z Modliškovic seděním na Nihošovicích. Pozdější majitel statku Adam Řepický ze Sudoměře ustanovil ve své závětí r. 1563, aby po jeho smrtí převzal Nihošovice Arnošt mladší Vítanovský z Vlčkovic. Ten byl po Bílé hoře v r. 1623 odsouzen konfiskační komisí k manství. Jeho syn Jindřich Vilém dosáhl později v r. 1646 propuštění z manského závazku a v r. 1670 prodal Nihošovice Františku Albrechtu…  číst dále

Kol.: Hrady, zámky a tvrze v Čechách na Moravě a ve Slezsku - Jižní Čechy, Nakladatelství Svoboda, Praha 1986 - aktualizováno, 22.2. 2010

Jihočeský kraj,  Strakonice  (ST), Nihošovice