Barokní, klasicistně upravený trojkřídlý zámek s rozsáhlým parkem. Postaven Leopoldem z Rottalu v pol. 18. stol. Sňatkem jeho dcery Marie Anny přešel zámek do vlastnictví Dietrichsteinů. Později však často střídal majitele. Jedním z nich byl i Baťa. Nyní soukromý a částečně přístupný.
pohled od jihovýchodu
Město Napajedla leží na řece Moravě mezi Otrokovicemi a Starým Městem u Uherského Hradiště. Prochází jím silnice I/55 z Olomouce k rakouské hranici u Břeclavi a má zastávku na hlavní železniční tepně 330 Přerov-Břeclav. Město je výhodným startovacím místem pro výlety do pohoří Chřiby.
28.5. 2002
historie

Obec připomínána v roce 1366 v souvislosti s mýtem, utrpěla za války Jiřího z Poděbrad s Matyášem Korvínem. Význam městečka vzrostl po roce 1840, kdy byla v blízkosti vybudována tzv. Severní Ferdinandova dráha, tj. trať Břeclav - Přerov. Povýšeny na město až roku 1898. Ve 20. století proběhla rozsáhlá industrializace - továrna na motory Slavia ČKD a továrna na výrobu pryžového zboží a plastických hmot Fatra. V Napajedlích je vyhlášena městská památková zóna. Farní kostel sv. Bartoloměje se sochami sv. Petra a Pavla, který byl vystavěn v letech 1710-1712. Při schodišti ke kostelu se nachází řada soch: sv. Cyrila, Jana, Ludmily, Metoděje a Václava. K zámeckému parku přiléhá dodnes zachovalý komplex původních stájí hřebčína. Konají se zde dražby ročků, na které se sjíždějí chovatelé z celého světa. Dnes je hřebčín nejvýznamnějším producentem dostihových koní v České republice (kolem 60 hříbat ročně). Za továrními…  číst dále

KČT, 28.5. 2002

půdorys 1. patra
Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek

Zlínský kraj,  Zlín  (ZL), Napajedla