V Mlázovech původně stávala od 14. stol. tvrz. Roku 1721 nechal Jan Vilém Bernklau ze Šenrejtu postavit při tvrzi nevelký zámek. Patrovou obdélníkovou budovu s valbovou střechou ozdobenou věžičkou. Při zámku býval park.
Hlavní průčelí zámku
Obec Mlázovy se nachází při silnici z Mochtína do Kolince. Původně zde stávala tvrz ze 14. stol. V její blízkosti byl v 18. stol. postaven barokní zámek. Z tvrze se dochovaly sklepy nacházející se mimo půdorys zámku. Při zámku stojí barokně upravený kostel svatého Jana Křtitele, který byl využíván též jako zámecká kaple. Zámek spolu s kostelem tvoří zajímavý komplex. Při zámku se původně nacházel park. Dnes je zámek v soukromých rukou a probíhá jeho oprava. Jméno obce Mlázovy je spjato se spisovatelem Karlem Matějem Čapkem (1860-1927), jeho maminka zde bývala farskou kuchařkou.

Popis zámku

Budova zámku má tvar obdélníku s valbovou střechou ozdobenou čtverhrannou hodinovou věžičkou. Fasády jsou členěny vysokými pilastry. Obě průčelí s mírně vystupují rizality. Portály jsou půlkruhově zaklenuty s vodorovnými římsami. Místnosti v přízemí zaklenuté, patro plochostropé.

L.P. (Úlovec Jiří, Hrady, zámky a tvrze Klatovska, Libri, 2004, str. 155), 26.5. 2006

Další texty historie

Půdorys místa

Plán přízemí, Plán přízemí zámku. Šrafovaně vyznačeno barokní zdivo z doby kolem roku 1721, mladší konstrukce neznačeny, novodobé zázdivky jsou tečkovaně. Stav v červnu 2002, zaměření a kresba Jiří Úlovec.
L.P. Úlovec Jiří, Hrady, zámky a tvrze Klatovska, Libri, 2004, str. 155
Obrázek Obrázek