Téměř zapomenutý zámek přestavěný z tvrze. Tvrz ze 16. století byla barokními a klasicistními zásahy přestavěna na zámek. Před zámkem v blízkosti křižovatky silnic je zrekonstruována kaple.
Zámek od jihovýchodu
© Ivan Grisa 08/2011
Téměř zapomenutý zámek přestavěný z tvrze. Objekt lze rozdělit stavebně na dvě části. Starší tvrz byla barokně přestavěna na sýpku. Mladší tvrz ze 16. století byla barokními a klasicistními zásahy přestavěna na zámek. V současné době je objekt nepřístupný a je hospodářsky využíván a jako památka málo udržován. Před zámkem v blízkosti křižovatky silnic je zrekonstruována kaple.
Vaculčík, 1.5. 2005
popis

Zámek je dvoukřídlá jednopatrová, slohově nevýrazná budova s téměř hladkými fasádami. Ke kratšímu jižnímu křídlu je kolmo přistavěno delší severní křídlo. Po celé jeho délce je balkón (terasa) na otevřené arkádě obrácené k východu (klasicistní). Zámek má valeně zaklenuté sklepy a v přízemí křížové a valené klenby s výsečemi, zčásti s hřebínky na hranách. Před zámkem je rybníček, v pozadí hospodářský dvůr. V něm podle masivního zdiva a valeně klenutého přízemí obsahuje zbytky nejstarší tvrze nynější sýpka. Ve třech patrech má již nízké trámové stropy a ležatá okénka s dřevěnými ostěními, barokní úpravu potvrzují zbytky iluzivního členění v tmavočervené barvě.

Encyklopedie českých tvrzí, 2.díl K-R,, kolekt. aut.,,nakl.Argo,2000, Hrady, zámky a tvrze v Čechách, na Moravě a ve Slezsku, Jižní Čechy,kolekt.aut.,nakl.Svoboda, 1986, Jaroslav Špiroch, 29.6. 2014

historie

Ves v Mačicích se poprvé připomíná v r. 1359 jako majetek vladyky Dobeše. Před r. 1420 se zakoupili v Mačicích bratři Heřman a Vojtěch Horčicové z Prostého. Vojtěchův vnuk Jan se spojil se Zdeňkem Malovcem a oba působili okolním městům značné škody. Proto krajská hotovost svolaná proti škůdcům přepadla r. 1520 mačickou tvrz a vypálila jí i s vesnicí. Jan tvrz nejspíš znovu vystavěl a žil v ní ještě 1535. Před r. 1581 koupili Mačice bratři Březští z Ploskovic. Za nich byla tvrz přestavěna v renesančním slohu. R. 1629 byl mačický statek úředně prodán, sestával se z tvrze, dvora a 2 vesnic. Statek koupil Zdeněk Ježovský z Lub. R. 1687 převzala Mačice Žofie Dorota Ježovská a r. 1702 prodala Mačice Terezii Marii Malovcové. R. 1724 byla tvrz s příslušenstvím prodána Janu Arnoštu Šiškovi z Jamolic. Na starou mačickou tvrz se patrně vztahuje záznam v tereziánském katastru z r. 1757, kde se…  číst dále

Hrady,zámky a tvrze v Čechách a na Moravě, Jižní Čechy, kolekt.aut., nakl.Svoboda 1986, Jaroslav Špiroch , 29.6. 2014

Plzeňský kraj,  Klatovy  ( KT), Soběšice