Historizující zámek z konce 19. st., postaven Josefem Janem Seilernem z Aspangu jako náhrada za opuštěný a neobyvatelný hrad Lukov. Luxusní Interiéry s moderním vybavením. Dnes se zámek nachází v areálu zooparku.
© Luděk Pitter 12/2004
Zámek je velice pěkný, rekonstruovaný, obsahuje sbírky trofejí, obrazů a porcelánu. Bohužel se uvnitř nesmí fotit ani natáčet. Také je uvnitř ZOO a vstup bez vstupenky do ZOO není možný. Takže nejlépe spojit s prohlídkou ZOO což vřele doporučuji.
STOUPA, 26.6. 2004

turistické

Zámek stojí uprostřed areálu zoologické zahrady a zaujme již svým exteriérem. Byl postaven v letech 1887 – 1894 podle návrhů arch. J. Micka a V. Siedka. Bohaté členění jak půdorysu tak i průčelí budovy stejně jako střechy, která je opatřena mnoha věžičkami, mu dávají romantický charakter splňující představy loveckého zámečku. Zámek dokumentuje vysokou úroveň bydlení na šlechtickém sídle koncem 19.

26.12. 2004

historie

V 18. stol. místní hrad Lukov pomalu pustl. V roce 1724 koupil panství Jan Fridrich hrabě ze Seilern-Aspang (*1674 +1751). Již v roce 1750 byly přemístěny vrchnostenské kanceláře z hradu do vesnice, což dále napomohlo chátrání hradu. V roce 1793 byl hrad již neobydlen a v roce 1804 se mluví již jen o zříceninách. To si vyžádalo stavbu nového sídla. Podle jedněch pramenů zahájil výstavbu nového sídla v Lešné

Zlínský kraj,  Zlín  (ZL), Zlín