Zámek vystavěn v 16. století na místě staršího hradu. Nejvýznamnější představitelé panství byli rytíři z Bünau.
Hradní zřícenina a zámek od severozápadu
Zámek se nachází asi 8 kilometrů od Cínovce. Zámek stojí vysoko na kopci, brána k zámku se nachází hned na náměstí. Zámek nezklame návštěvníky ani cenou, která je 3Eu pro dospělou osobu, ani nesmyslnými zákazy fotografování, jak je zvykem na zámcích v ČR, poplatek za fotografování je 1Eu. V celém zámku je několik expozic, od muzea pošt, po historii drážďanského Frauenkirche, včetně původních zbytků zvonu, nebo základního kamene. Další expozice jsou zaměřeny na floru a faunu Krušnohoří. Jak bývá zvykem při prohlídkách v Německých zámcích je návštěvník překvapen množstvím páček, tlačítek, atd. Stisknutím se rozpohybuje například tehdejší počítadlo ujetých kilometrů, nebo další a další praktické ukázky tehdejších pomůcek. Po prohlídce bohatých expozic vede cesta do sklepních prostor, kde jsou cely a vězení. Návštěvník si prohlédne jak cela vypadala a dokonce má možnost spatřit i takové detaily jako je původní WC. Dále vede trasa do staré části hradu, okolo nádvoříčka, kde se konají přehlídky dravých ptáků. V dochovaných zbytcích hradu je několik podzemních místností a vyhlídek, další trasa vede do zámeckých zahrad, které jsou plné plastik a soch. Výlet na zámek Lauenstein je zážitkem a příjemným výletem.
Aleš Marek, 6.7. 2007
historie

Zámek Lauenstein byl vystavěn v 16. století na místě starého hradu. Celé panství patřilo do držení rytířů z Bünau. Rod rytířů z Bünau byl kdysi jedním z nejvýznamnějších v Sasku. Po roce 1406 získali za své vojenské zásluhy nedaleké panství Weesenstein, spolu se zámkem. Toto panství se stalo na dalších 12 generací centrem jejich rodových držav. Díky jejich vlivu, hospodářskému a ekonomickému rozvoji se jejich moc rozrostla až do Čech, kde soustředili svoji moc v Děčínském zámku. V zámku Lauenstein sídlili rytíři od roku 1517 až do roku 1821. V zámku je dodnes mnoho expozic věnovaných působení rodu, například Turecký sál s bünauským erbem, nebo ptačí sál. V kapli je také mnoho plastik představující jednotlivé členy rodu rytířů .

Německo,