Rokokový lovecký zámek byl postaven v r. 1776 Filipem Kinským. Další majitel, Karel Alexandr Thurn-Taxis, který zámek koupil v r. 1823, jej přestavěl na myslivnu, která tomuto účelu sloužila až do 40. let min. stol. Dnes je zámek využíván k rekreaci
Hlavní zámecká budova
© Jan P. Štěpánek 08/2006
Zámeček Karlštejn bývá označován ,,střechou Evropy". Stojí totiž přesně na hlavním evropském rozvodí. Z jedné strany střechy stéká voda do Černého, z druhé do Severního moře.
Lucie Lorencová, 21.6. 2005
historie

Při kapli sv. Jiljí začal v r. 1776 Filip Kinský stavět rokokový lovecký zámek, pobýval zde poprvé až v r. 1787. Kolem tohoto data se také buduje zámecká obora. V r. 1823 koupil zámek Karel Alexandr Thurn-Taxis, zrušil oboru a v zápětí přeměnil zámeček v myslivnu. Tomuto účelu objekt sloužil až do 40. let minulého století. Dnes je využíván pro rekreaci.

Pardubický kraj,  Chrudim  (CR), Karlštejn