Arcibiskup Jan Bedřich z Valdštejna r.1685 přestavěl pustou tvrz na barokní zámek. Valdštejnův znak zachovaný nad vchodem. Od r.1942 je zde škola.
Zámek Hněvkovice
Zhruba 4 km jihovýchodně od Týna nad Vltavou se rozkládá obec Hněvkovice, která je řekou Vltavou rozdělena na dvě části. Samotná vesnice je na levém břehu, mlýn a zámek na pravém. Zámek je tvořený jednopatrovou budovou, která stojí přímo nad silnicí v areálu školského zařízení. V posledních padesáti letech byl několikrát silně upravován. Jeho nejvýraznější částí jsou dvě bývalé barokní vstupní brány.
Jiří Cukr, 3.3. 2006
popis

Zámek stojící na mírném skalnatém svahu na levém břehu Vltavy je podélná jednopatrová budova s bosovaným portálem na severní straně (hlavní průčelí), nad nímž je znak arcibiskupa hraběte Jana Bedřicha z Valdštejna s letopočtem 1685. V patře je velký plochostropý reprezentační sál, s malovaným ornamentálním pásem pod stropem, se dvěma malovanými portály a s krbem s volutovým ostěním. Výzdoba sálu i krb je současný s výstavbou barokního zámku. Chodby částečně sklenuty křížovými hřebínkovými klenbami. Zbytky někdejšího ohrazení jsou patrné na západní a zčásti též na jižní straně. Na obou koncích jižní ohradní zdi stojí při vstupu do dvora barokní brány zčásti zazděné, současné s přestavbou tvrze.

Hrady,zámky a tvrze v Čechách, na Moravě a ve Slezsku-Jižní Čechy,nakl.Svoboda,kolekt.aut., Umělecké památky Čech,sv.čtvrtý,nakl.Academia,kolekt.aut., Jaroslav Špiroch , 28.7. 2009

historie

Na místě dnešního prostého zámku stávala od 16. století renesanční tvrz postavená Jeronýmem Hozlauerem z Hozlau. Po roce 1620 byly Hněvkovice nejprve krátce v majetku Častolárů z Dlouhé Vsi a vzápětí jsou připojeny k Týnu nad Vltavou, který vlastnilo pražské arcibiskupství. Zpustošená tvrz byla v roce 1685 arcibiskupem Janem Bedřichem z Valdštejna přestavěna na barokní zámek. Valdštejnův znak a letopočet se také zachoval nad vchodem do budovy. Od 1942 až dodnes v zámku a přilehlých budovách funguje škola.

Poklad v hněvkovickém zámku

Jeroným Hozlauer z Hozlau, stavitel renesanční tvrze, byl už v letech, žil sám na hněvkovické tvrzi mezi freskami, které si nechal vymalovat, stříbrným nádobím a hedvábnými lajntuchy. Válka jej příliš nevzrušovala. Měl všeho dostatek, a tak jej nevyvedly z míry ani stížnosti poddaných, kteří se mu snažili nalhat, že jim vojáci tábořící u Týna berou všechno jídlo a píci pro dobytek, takže nemají doslova co jíst. Zahnal je klením a odešel přemýšlet, komu odkáže své jmění, když nemá potomky. Že by snad mohl o svůj majetek přijít, jej ani ve snu nenapadlo. Zemská hotovost, která tak znepokojovala jeho poddané, byla v plné síle a kde byl konec císařským žoldnéřům. Ale uplynulo pár dní a Týn nad Vltavou obsadila vojska Dona Baltazara de Marradas. Bylo jen otázkou času, kdy vyrabují, vyjedí a vypijí Týn a vtrhnou do Hněvkovic. Jenomže etické mudrování nebylo Jeronýmovi k ničemu. Musím odtud pryč a zachránit co se…  číst dále

Martina Janoušková, Jaroslav Špiroch , 28.7. 2009

Jihočeský kraj,  České Budějovice  (CB), Týn nad Vltavou