V renesanční zámek byl přestavěn původně gotický hrad v roce 1585 Kryštofem z Tiefenbachu. Později, v 18. stol., byl zámek upraven rodinou Trautmannsdorfů. Od konce stol, vlastnili zámek různé nadace, které nechaly zbořit dvě ze tří křídel zámku.
Zámek v Drnholci
© Pavel Vítek 04/2007
Původní gotický hrad byl kolébkou rodu pánů z Drnholce známých v době krále Přemysla Otakara II. Ve 14. století patřil pánům z Vartemberka, od roku 1368 markraběti Janovi, jehož syn jej roku 1394 zastavil Liechtensteinům. Ti jej po roce 1468 výrazně přestavěli. Na renesanční zámek jej roku 1585 přestavěl Kryštof z Tiefenbachu, další úpravy provedli v 18. století Trautmannsdorfové. Od konce století patřil zámek různým nadacím, které postupně nechaly zbořit dvě ze tří křídel zámku. Ani státní vlastnictví (po první světové válce) zámku příliš neprospělo
Pavel Zany Komárek podle M. Plaček: Ilustrovaná encyklopedie moravských hradů, hrádků a tvrzí, Libri, Praha 2001, 22.1. 2004
historie

Nad městečkem Drnholcem se zvedá v impozantní siluetě budova zámku, který stojí v místech někdejšího středověkého hradu. Počátky hradu spadají přibližně do 40. let 13. století. Tehdy zkonfiskoval Václav I. Vratislavovi, synu Vilému z Kounic, jeho jihomoravské statky. V r. 1249 náležel hrad Vratislavovým synům Vilému a Oldřichu z Drnholce – kolonizátorům orlického podhůří -, kteří se tehdy vzdali Mikulova ve prospěch Jindřicha z Lichtenštejna. Třetím Vratislavovým synem byl zřejmě Oldřich z Drnholce, po jehož smrti odevzdal Přemysl Otakar II. Drnholec Jindřichu z Kuenringu, který se patrně oženil s vdovou po Oldřichovi. Jindřich však musel Drnholec vrátit, neboť přešel na stranu Rudolfa Havsburského. Pak prameny o hradu mlčí, až kolem r. 1330 se s ním setkáváme znovu, a to už jej drželi Vartmeberkové. V r. 1368 je předal Jindřich z Vartmberka markraběti Janovi. Koncem 14. století se dosal do rukou markraběte…  číst dále

Hrady, zámky a tvrze v Čechách na Moravě a ve Slezsku - Jižní Morava, 20.4. 2004

Jihomoravský kraj,  Břeclav  (BV),