Dnes zaniklé renesanční letní sídlo těšínských Piastovců bylo postaveno v pol. 16. st. Za Habsburků byl zámek barokně upraven. Majitelem byl také Fridrich Habsburský-Bezručův Markýz Gero. R. 1935 byla část zbořena, 1953 byl odstraněn zbytek.
Pohled na část domu, který byl vystavěn na části základů bývalého zámku
© Jan P. Štěpánek 02/2006
Obec Brandýs, původně levobřežní předměstí knížecího města Těšína ležícího na pravém břehu Olše, dnes fakticky neexistuje. Po rozdělení Těšína v roce 1920 se levobření Brandýs stal lokalitou, na níž vzniklo nové město Český Těšin. A novému městu musel starý zámek ustoupit.
Malý zámek vznikl jako letní sídlo těšínskývh Piastovců v polovině 16. století v renesančním stylu. Za Habsburků byl barokně upraven. Část zámku byla v roce 1935 zbořena a zbytek byl odstraněn v roce 1953, přestože se jednalo o nejstarší památku na území Českého Těšína.
Místo zaniklého zámku se dnes nachází v zahradách, které jsou vymezeny zástavbou v ulici Komorní na východě, Mánesovou na západě, Alšově na jihu a Nerudově na severu. Původně byl celý zámecký areál na SV vymezen tzv. Vodním příkopem, který však byl v době regulace města zavezen.
jps7, Zaniklé hrady, zámky a tvrze na Moravě a ve Slezsku (F. Musil, M. Plaček), 7.3. 2005

historie

Ves byla příslušenstvím těšínských knížat. Poprvé se zmiňuje roku 1496. V 16. století zde některý z těšínských knížat nechal postavit renesanční zámek sloužící k letním pobytům knížat. Právě zde, na Brandýse, zemřel kníže Václav Adam roku 1617. Po vymření těšínských Piastovců kněžnou Alžbětou Lukrécií , připadlo knížectví jako odúmrť českému králi a císaři Ferdinandovi III. Jeho

, zámeček označený šipkou na mapě stabilního katastru ze 30. let 19. století.
    Obrázek Obrázek Obrázek