Goticko renesanční tvrz, Postavena Olbramy Brandlínskými ze Štěkře poč. 16. století, později renesančně přestavěna. V 18. st. náležela tvrz klášteru Zlatá Koruna. Přestavěna barokně, poslední úpravy v l. 1934 a 1958.
Zámek v Brandlíně.
Vesnice Brandlín leží přibližně 8 km severovýchodně od Soběslavi a stejně daleko je severozápadně vzdálena Planá nad Lužnicí. Zámeček stojí uprostřed osady a jeho fasády jsou poměrně zajímavě hlavně ve východním průčelí členěny nárožními rizality, tvarovaným štítem, pilastry, římsami a zvoničkou. Na severní fasádě se potom zachovalo šest renesančních sgrafit, jinde je pavlač a další novější přístavky. U přízemní budovy za zámkem, dříve snad hospodářsky využívané, zase objevíme arkády.
Jiří Cukr, 21.8. 2005
historie

Do historických listin vstupuje Brandlín ve 2. polovině 14. století, kdy se po něm psal rod, který patrně sídlil na zdejší blíže neznámé tvrzi. Po pánech z Brandlína patřilo panství od konce 15. století Olbramův ze Štěkře, kteří si v Brandlíně postavili novou renesanční tvrz. V 1. polovině 17. století patřila krátce i Hozlauerům z Hozlau a Černínům z Chudenic, později se tady majitelé střídali velmi rychle. Lze předpokládat, že každý si obydlí upravoval podle svých představ. V 18. století náležela tvrz ke zboží kláštera Zlatá Koruna a po roce 1785 ji vlastnil náboženský fond. V letech 1816 – 1845 ji spravoval Kryštof André a po něm do roku 1861 Jan Nádherný. I tito dva přispěli k přetvoření tvrze na současný zámek.

Další texty historie

Půdorys zámku