Trojkřídlý dvoupatrový zámek vznikl přestavbou Goticko-renesanční tvrze, postavené za Fulštejnů poč. 16. st. V 2. pol. 16. stol. Bernard Pražma zámek renesančně přestavěl. V 17. stol. byl rozšířen, po požáru v 18. stol. barokně upraven. Vyhořel na konci 2 sv. války, opravou získal současnou podobu.
© Luděk Pitter 08/2004
Zámek Bílovec je dominantou stejnojmenné obce. Stojí na okraji strmého svahu v její jihovýchodní části, jen kousek od náměstí. Zámek v roce 1945 vyhořel a současný vzhled získal při opravách po požáru. Budova zámku je dvoupatrová, trojkřídlá se dvěma nárožními válcovými věžemi po stranách hlavního středového křídla, které je začleněno do hradeb na okraji svahu. Pravděpodobně již v 18. stol. byla při zámku založena okrasná zahrada ve francouzském stylu.
13.3. 2005

Stálé expozice na zámku:

Historie bíloveckého zámku
Rod Sedlnitzkých z Choltitz
Lov a myslivost v proměnách doby
Dětská zbrojnice - v interaktivní expozici čeká všechny odvážné kluky (i děvčata) komnata plná rytířské zbroje a vše je k vyzkoušení – meče, štíty, helmy z různých historických období, halapartny a jiné tyčové zbraně z dílny papírového platnéře Jiřího Havlise z Borovan. Rodiče se nemusí obávat nebezpečí zranění, tato zbroj je sice odolná a vydrží nejedno rytířské zápolení, ale je vyrobena z nekovových materiálů, z papíru a lepenky.

Další texty turistické

Vis armorum - silou zbraní aneb neklidné vánoce roku 1648

Historická předehra V červenci roku 1627 jsou z Bílovce císařským vojskem vytlačeni Dánové. Následně město vítězné vojsko řádně vydrancuje a opravdu nešetří nikoho.Také zámek kapituloval. Pražmův hejtman Jindřich Karel Vichrovský z Vichrova skládá zbraně a přijímá nabídku volného odchodu. Císařští se zmocnili rozsáhlé pražmovské zbrojnice umístěné na zámku včetně několika kusů těžkých děl. Od října 1629 zasedá v Opavě exekuční komise a trestá každého kdo nepřítele podporoval. Majitel bíloveckého panství Karel Pražma se rozudku nedožil, umírá roku 1628. Celý jeho obrovský majetek propadá fisku. Zanechává po sobě syna Viléma Bedřicha, který však umírá hrdinskou smrtí na některém bojišti kruté 30. leté války. Z druhého manželství s baronkou Joahnnou Sedlnitzkou z Choltic pak nezletilou dcerku Bohunku Alžbětu, která se později stane manželkou svého strýce Václava Zikmunda Sedlnitzkého. Exekuční mašinérie pracuje "poměrně rychle"…  číst dále

Eduard Valeš , 14.11. 2014

Další texty historie

O Bětě

V sedmdesátých letech 19. stol. bydlel na zámku pan Karel Sedlnický, zván Baron Luši. Ložnici míval do dvora, aby nic nerušilo jeho spánek. Domácnost vedla hospodyně Běta, neoblíbená a zlomyslná. Jednou byla nalezena s kulkou v hlavě. Říkalo se, že byla hubatá na svého pána a ten ji radši zastřelil, než by ji dál poslouchal, jiní mínili že to učinil v sebeobraně, když na něj šla z nožem. Ať to bylo jakkoli, jisté bylo, že na zámku začalo strašit. Krvavé skvrny nešly uklidit a Běta chodila po zámku v bílém. Dnes už se zjevuje zřídka, protože lidé na ni již zapoměli.

IvoR2006-z knihy Moravskoslezské pověsti (J+J Poláškovi 2000), 23.6. 2006

Další texty pověsti