Zámek vznikl v 18. st. za Viktorina Peka z Přímku přestavbou tvrze ze 14. st., jejímž prvním majitelem byl Elblin z Bezděkova. Poslední úpravy proběhly po r. 1855. Zámek je patrová obdélná novogotická budova s čtverhrannou věží a nárožními věžiičkami
Západní průčelí
© Luděk Pitter 06/2005
Zámek Bezděkov se nachází přibližně uprostřed obce. Stojí na místě gotické tvrze ze 14. stol., která byla při stavbě zámku začleněna do nové budovy. Dnešní vzhled získal zámek začátkem druhé poloviny 19. stol. Jedná se o stavbu s malým vnitřním nádvořím postavenou v novogotickém stylu. Budova má nízké střechy skryté za cimbuřím. V západním průčelí se zastavěnou velkou čtvercovou věží. Nároží při severním křídle zvýrazňují polygonální věže. Přízemí zámku je z části zaklenuté křížovými klenbami. Zámek je obklopen parkem, který byl založen již v 18. stol.
Dnes je zámek v soukromém vlastnictví a nepřístupný

historie

První zmínka o Bezděkovu je již ve 13. stol. a jeho prvním známým majitelem byl Elblin z Bezděkova po jehož smrti přešel do majetku Jana Lucemburského a ten jej daroval Petrovi z Rožmberka. Je předpoklad, že gotická tvrz v Bezděkově byla založena již ve 14. stol. Z majitelů ve 14. století jsou zmiňováni jen Jan z Bezděkova a Jan Bohuchval z Hrádku, který statek držel až do roku 1414. Koncem 1. poloviny 15. stol. se

L.P. podle Úlovec Jiří, Hrady, zámky a tvrze Klatovska, Libri, 2004, 23.11. 2005

Půdorys místa

Plán přízemí zámku, Plán přízemí zámku s vyznačeným zdivem původní gotické tvrze. Kresba Jiřího Úlovce podle zaměření J. Poláka
    Úlovec J., Hrady zámky a tvrze Klatovska, Libri, 2004, str. 24
    Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek