Barokní zámek postaven Josefem Esterházy v letech 1714-1722. V roce 1766 zde pobyla císařovna Marie Terezie. Zkonfiskován státem v roce 1947. Dnes v soukromém vlastnictví a chátrá. Park přeměněn na golfové hřiště.
Bernolákovo
Pohled na zámek od jihu.
Zámek (kaštiel) Bernolákovo se nachází na západním okraji vsi přibližně 15 km severovýchodně od centra Bratislavy. Jen několik metrů jižně od zámku stojí kostel sv. Štěpána s románskou lodí a pozůstatky hradu Čeklís.
Pavel Semple, 5.2. 2014
popis

Zámek je dvojpodlažní trojkřídlá stavba s mansardovou střechou a nárožními věžemi na konci obou bočních křídel. Ve středním křídle je centrální oválná věž. Nádvoří zámku je na jižní přístupové straně uzavřeno zdí s bránou. Přístup k bráně vede po zděném mostě přes příkop, který na jižní straně odděluje zámek od okolí. Zámek si tak podržel obranné prvky na přístupové straně. Vstup z nádvoří se nachází ve výrazném rizalitu se sloupovou balustrádou. Na opačné severní straně se nachází vstup do parku v méně výrazném rizalitu s balkónem v prvním patře. Na prostranství před zámkem se nachází mariánský sloup z let 1750 až 1760. Západní křídlo zámku stojí při okraji terénního zlomu a je odtud dobře vidět Bratislava.

Historie zámku

Barokní zámek nechal postavit Josef Esterházy v letech 1714-1722. Na stavbě se pravděpodobně podílel významný rakouský architekt Jan Fischer z Erlachu. V okolí zámku byl vybudován rozsáhlý francouzský park. V první polovině 18 století byly provedeny drobné úpravy architektem J. Fellnerem. Zámek v té době patřil k nejhonosnějším barokním zámkům na území dnešního Slovenska. V roce 1766 zde Esterházyové hostili císařovnu Marii Terezii s celým císařským dvorem. O něco později, v roce 1775, zde Michal Esterházy hostil arciknížete Ferdinanda a jeho manželku Beatrici. Roku 1911 zámek vyhořel. Při požáru byly zničeny barokní nástěnné malby. Hrabě Esterházy zámek opustil v roce 1945, krátce před skončením druhé světové války. Lidé z okolí pak rozkradli některé obrazy, knihy a nábytek. Zámek samotný byl znovu poškozen během osvobozování. Veškerý majetek Esterházyů byl zkonfiskován státem v roce 1947. Zámek byl po…  číst dále

Pavel Semple, zdroj: (www.bernolakovo.sk, místní informační tabule), 5.2. 2014

Slovensko, Bratislavský,  Senec  ( SC ),