Hrady.cz - textové informace Hrady.cz
Notice: Undefined variable: hid in /var/www/hrady/https/wnd_show_text.php on line 43

kostel sv. Augustina [turistické]
•Pohledový protějšek známému hradu Sovinci tvoří na jeho předhradí kostel zasvěcený sv. Augustinovi. Pozoruhodná stavba postavená v letech 1844 až 1845 je tvořena obdélnou jendolodní stavbou v empírovém slohu ukončenou půlkruhovým presbyteriem. Loď kostela je prosvětlena pro empír typickými půlkruhovými okny. Průčelní jednoduchý štít je zakonšen trojúhelným tympanonem. Zajímavou součástí je kostelní zvonice, která využila starší gotickou hradní baštu, na níž byla nadestavěna oktogonální štíhlá věž ukončená kopulí. Podobnost s využitím hradní věže můžeme najít u kostela v Žulové (Frýdberku), kde se však kostelní věží stal štíhlý hradní bergfrit.
Jan P. Štěpánek
Text uložen dne: 12.2.2006