Hrady.cz - textové informace Hrady.cz
Notice: Undefined variable: hid in /var/www/hrady/https/wnd_show_text.php on line 43

klášter františkánů s kostelem Panny Marie a Čtrnácti svatých pomocníků [pověsti]

Legenda o vzniku kláštera

•Vznik kláštera provází legenda, že kdysi na jeho místě stálo popraviště. Šlechtic, který zde měl být oběšen, snad pro odpor k panovníkovi, cestou na popraviště litoval svých skutků a prosil skrz svaté Pomocníky Boha o odpuštění. Přestože visel na šibenici tři dny a tři noci, nezemřel a vzhledem k tomuto zázraku jej kadaňští radní osvobodili. Popraviště přeložili na druhý konec města a na místě zázraku vystavěli kapli Čtrnácti sv. Pomocníků. V legendách se také hovoří o posvěcení zázračné studánky františkánským kazatelem a generálním vikářem řádu, sv. Janem Kapistránem v době okolo poloviny 15. století.
Text uložen dne: 18.7.2002

Notice: Undefined index: challenge in /var/www/hrady/https/wnd_show_text.php on line 128