Hrady.cz - textové informace Hrady.cz
Notice: Undefined variable: hid in /var/www/hrady/https/wnd_show_text.php on line 43

Dubová [historie]
•Na místě dnešní osady Dubové (do r. 1945 Horní Vikštejn, dnes část obce Radkov) stával původně jen poplužní dvůr, náležející k hradu Vikštejnu. Uvádí se v r. 1640, kdy byl obehnán kamennou zdí. Když v 18. století hrad Vikštejn již chátral a nehodil se ani jako sídlo panstva, ani jako centrum správy panství, postavil v l. 1774 - 1776 Jan Julius Frobel, tehdejší majitel vikštejnského panství,na místě poplužního dvora barokní zámek. Je to jednopatrová budova obdélníkového půdorysu, jejíž průčelní fasáda, obrácená do parku, o 9 okenních osách má uprostřed tříosý rizalit s pilastry,ukončený nahoře trojúhelníkovým tympanonem. Nad ním se na vrcholu střechy tyčí malá věžička. Dva polosloupy po stranách vjezdu nesou balkón s umělecky tepanou mříží. Okna jsou lemována šambránami a mají nadokenní i podokenní římsy. Kolem zámku vznikla osada Horní Vikštejn (ležela totiž ve větší nadmořské výšce než sám hrad). V zámku byla umístěna správa panství, patřícího do té doby k hradu Vikštejnu, a občas zde sídlili i majitelé. R. 1783 získala panství hrabata z Tenczina, 1814 hrabata z Arzu, 1860 Emanuel Glasner a 1884 hrabata Razumovští. Ti koupili r. 1889 ještě velkostatek Vítkov a v l. 1888 - 1899 i statek Melč. Noví majitelé své panství zvelebovali, štědře přispívali na školy a kostely v okolí a jejich opravy. Razumovští sidlili na dubovském zámku až do roku 1945. Za okupace se přihlásili k německé národnosti, zámek byl po určitou dobu využíván i jako lazaret wehrmachtu. Po osvobození Razumovští odešli do emigrace, jejich majetek byl zkonfiskován a v 50. letech v něm bylo zřízeno zemědělské učiliště. Počátkem 60. let byl zámek přeměněn na dětský domov se zvláštní školou. Ta byla roku 2004 zrušena a dnes tedy zámek slouží pouze jako dětský domov.
Hrady, zámky a tvrze v Čechách, na Moravě a ve Slezsku; díl 2. - Severní Morava, Svoboda, Praha 1983 (doplněno redakcí hrady.cz)
Text uložen dne: 13.9.2005

Notice: Undefined index: challenge in /var/www/hrady/https/wnd_show_text.php on line 128