Hrady.cz - textové informace Hrady.cz
Notice: Undefined variable: hid in /var/www/hrady/https/wnd_show_text.php on line 43

kostel sv. Václava [turistické]
•Kostelu sv. Václava, který se nachází v prostoru Kostelního náměstí poblíže centrálního náměstí Moravské Ostravy, je připisováno prvenství v podobě nejstarší stavební památky v prostoru Moravské Ostravy. Kostel zde byl vybudován již v polovině 13. století na základech staršího pohřebiště. Ve vzhledu stavby se snoubí takřka všechny stavební slohy, od jeho gotického původu po barokně klasicistní úpravy na počátku 19. století. Po těžkém období v druhé polovině 20. století, kdy chrám zcela zchátral a hrozilo jeho zřícení, přišla v 90. letech 20. století jeho celková generální oprava, která z chrámu sv. Václava opět udělala nejstarší a nejcennější stavbu Moravské Ostravy. Za kostelem sv. Václava se nachází novostavba Biskupství ostravsko-opavské diecéze, které bylo postaveno v roce 1998 na místě zbořené budovy průmyslové školy. Bylo postaveno podle projektu J. Koběrského a C. Mendreka. Budova je možná mnohými odborníky oslavována, laickému návštěvníku však připadá poněkud rušivě k historickému vzhledu cenného kostela v těsném sousedství. Rozporuplný dojem vyvolává i obrovská novodobá plastika sv. Hedviky, patronky Slezska, nad vchodem do budovy.
Jan P. Štěpánek
Text uložen dne: 17.8.2005