Hrady.cz - textové informace Hrady.cz
Notice: Undefined variable: hid in /var/www/hrady/https/wnd_show_text.php on line 43

Hrušovany nad Jevišovkou [historie]
•Ve 14. století se připomínají vladykové z Hrušovan, kteří drželi v Hrušovanech tvrz; ta se uvádí poprvé v r. 1378. V druhé polovině 15. století náležela i s příslušenstvím rakouskému rodu Eincingerů, v 1. 1481 – 1524 pánům z Vejtmíle a v r. 1574 získali panství Čertorejští z Čertorej. Po Bílé hoře bylo bratrům Vejkhartu a Zikmundu Čertorejským konfiskováno a postoupeno Sigfrídu Kryštofovi Breunerovi. V r. 1668 je koupila hrabata a Althanu a náleželo pak až do r. 1884 jejich hrušovanské větvi. K panství patřila městečka Hrušovany a Hevlín a vsi Hrabětice a Šanov. V r. 1669 byl vystavěn v místech někdejší tvrze na mírném vršku dvouposchoďový trojkřídlý barokní zámek, při němž vznikl i rozsáhlý park a květinová zahrada. Klasicistní popravou z r. 1804 získal zámek dnešní podobu; zachoval si sice barokní ráz, bylo však upraveno průčelí a interiér. Na konci 19. století bydleli majitelé hrušovanského panství v blízkém zámku zvaném Emin Dvůr (který vystavěla v r. 1882 hraběnka Emanuela Khuen-Belassyová, po níž má také název); zámek je vyzdoben malbami Alfonse Muchy. Zde často pobýval a také zemřel známý český historik umění, univerzitní profesor a ředitel památkového ústavu ve Vídni Max Dvořák (1874 – 1921), který je v Hrušovanech pochován.
Hrady, zámky a tvrze v Čechách na Moravě a ve Slezsku - Jižní Morava
Text uložen dne: 5.3.2005