Hrady.cz - textové informace Hrady.cz
Notice: Undefined variable: hid in /var/www/hrady/https/wnd_show_text.php on line 43

větrný mlýn [turistické]
•Chátrající mlýn stojí v místě, kde se silnice z Horních Životic napojuje na silnici I. třídy č. 11. V lokalitě mezi Horními Životicemi a Horním Benešovem stávaly čtyři větrné mlýny. Dnes již zde najdete pouze jeden, který je často nesprávně přiřazován k Hornímu Beneševu. Mlýn stojí v oplocené soukromé zahradě a v jeho těsné blízkosti jsou vzrostlé stromy, které jej v létě zakrývají. Jedná se o mlýn německého typu stojící v bývalé osadě Františkov (Franzberg). Je dvoupatrový, čtvercového půdorysu, se zbytky vstupní pavláčky již bez dřevěných schodů. Střecha má šindelovou krytinu. Mlýn je dnes bez větrného kola. Zbytky větrného kola leží několik metrů od větráku. Mlýn je stále kulturní památkou.
Text uložen dne: 10.12.2004

Notice: Undefined index: challenge in /var/www/hrady/https/wnd_show_text.php on line 128