Hrady.cz - textové informace Hrady.cz
Notice: Undefined variable: hid in /var/www/hrady/https/wnd_show_text.php on line 43

kostel sv. Václava [historie]
•Vesnice Skály (dříve Hankštejn) byla původně hornická osada, která se prvně uvádí v listinách v roce 1398. Kdy zde vznikla první sakrální stavba, není známo. První známou stavbou tohoto typu byl dřevěný kostel. Podle pověsti měl být postaven kolem poloviny 16. století svobodnou slečnou Sidoníí Heidenreichovou. Její náhrobní kámen je dnes umístěn na zdi u hlavního oltáře. Znázorňuje ženu v životní velikosti. Nápis na náhrobku hlásá: "Léta Páně 1572, dne 23. října v Pánu zesnula paní Sydonia von Fels. Kéž je jí Bůh milostivý, zde i tam na věčnosti. Amen." Její skutečný hrob se má podle legendy nacházet v předsíni kostela, kudy se vchází, aby po ní lidé šlapali, tak jako ona měla pošlapat svou šlechtickou čest s poddaným, hajným svého otce. Podle německých kronik měla skalský kostelík vystavět Sidonie pro české bratry, kteří se zde měli usadit, což však není podepřeno žádným historickým dokladem. Z historie víme, že kostel sloužil po nástupu luteránství na Rýmařovsku jako jeden z mála katolíkům. Příběh zapuzené šlechtičny je nejspíše nepravdivý a založení kostela je tak opředeno tajemstvím. V roce 1749 namaloval Jan Kryštof Handke, slavný rodák z Janovic u Rýmařova, oltářní obraz, který byl umístěn do kostela. Později původní stavba již zřejmě zchátrala nebo nevyhovovala a proto se místní rozhodli postavit nový kostel, který byl vybudován v roce 1812. Do nově vzniklé stavby byl ze starého kostela přesunut také původní oltářní obraz. V 80. letech 20. století byly během generální opravy interiéru chrámu nahrazeny staré lavice vyřazeným nábytkem ze zrušené janovické zámecké kaple. V roce 1985 byly do kostela umístěny varhany ze zchátralé kaple v Křivé. Ves je součástí římskokatolické farnosti Horní Město.
Text uložen dne: 4.6.2016

Notice: Undefined index: challenge in /var/www/hrady/https/wnd_show_text.php on line 128