Hrady.cz - textové informace Hrady.cz
Notice: Undefined variable: hid in /var/www/hrady/https/wnd_show_text.php on line 43

Zámrsk [historie]

popis

•Pozůstatkem gotické tvrze je jádro východního křídla a část zdiva obou na křídlo navazujících věží. Při renesanční přestavbě Lukavských z Lukavice byla zaklenuta severovýchodní věž, upravováno bylo i východní křídlo. V místech dnešního severního křídlo byla dostavěna další budova, jejímž pozůstatkem jsou žebrové klenby v průjezdu a přízemních arkádách obou křídel. Pod omítkami byly objeveny i zbytky sgrafitové výzdoby fasád. Barokní přestavba za Kolovratů proběhla ve dvou etapách. Ve druhé polovině 17. století byly stávající budovy přestavěny a půdorys doplněn do lichoběžné podoby o jižní a západní křídlo s valeně klenutými arkádami. Jihozápadně od zámku byla zřízena zahrada. Ve vrcholném baroku někdy počátkem 20. let 18. století bylo dostavěno či přestavěno jižní křídlo. Jeho průčelní část s dominantním bohatě profilovaným portálem byla zvýšena o jedno patro a na jeho západním konci doplnila siluetu zámku nová třípatrová polygonální věž s cibulovitou mansardovou střechou. Obdobně byla upravena i protější jihovýchodní věž. Za autora přestavby považuje literatura Jana Blažeje Santiniho-Aichela, který v té době pracoval na nedalekém Rychnově nad Kněžnou – ten patřil bratranci zámrského zámeckého pána, který svému příbuznému zřejmě svého oblíbeného architekta „dohodil“. Při opravě Jeníků z Gamsendorfu se celkový vzhled zámku příliš nezměnil, byly obnoveny střechy a fasády, k drobným zásahům došlo i v interiérech. Z opravy po požáru roku 1924 pochází dnešní střechy, část fasád a rozdělení interiérů. Další úpravy následovaly i při přípravě pro využití jako výchovný ústav a archív.
Zany
Text uložen dne: 8.6.2004