Hrady.cz - textové informace Hrady.cz
Notice: Undefined variable: hid in /var/www/hrady/https/wnd_show_text.php on line 43

Žiželice [popis]
•Dnes je obtížné nalézt zbytky tvrziště neboť jsou poškozeny stavbou domu č.p. 78, koupaliště a hřišť. Do dnešní doby se zachovala pouze část valu na severovýchodní straně a téměř nic nepřipomíná bývalou tvrz, jak vypadala, napovídají pouze kartografické materiály. Mapa stabilního katastru z roku 1842 zachycuje kruhovou parcelu tvrziště, chráněnou téměř ze všech stran vodními plochami – od východu tokem říčky Hutné, na zbývajících stranách pak rybníkem v bývalém vodním příkopu. Téměř totožnou situaci zachycuje i o století mladší topografická mapa z roku 1962, pouze po rybníku na ní není ani stopy. Během několika následujících let bylo tvrziště z větší části odstraněno při stavbě koupaliště a garáží, zachycených již na mapě z roku 1978. Později byla v místě bývalého vodního příkopu a rybníka vybudována hřiště pro fotbal, hokej a další sporty.
Zany
Text uložen dne: 12.2.2015