Hrady.cz - textové informace Hrady.cz
Notice: Undefined variable: hid in /var/www/hrady/https/wnd_show_text.php on line 43

kostel sv. Jiří [popis]
•Kostel sv. Jiří v Dětřichově nad Bystřicí je jednolodní podélná stavba s půlkruhovým kněžištěm. Malá sakristie je připojena ze západní strany. Stavba kostela je orientována severním směrem k bráně hřbitova vysokou hranolovitou věží. Podvěžím vede hlavní vchod do kostela, který chrání nízké zádveří. Kopulová klenba lodi byla ve 2. polovině 19. století nahrazena plochým stropem. Chrám byl několikrát vykraden. Oltářní obraz od šternberského malíře Jana Amlera byl rovněž ukraden. Díky dlouhodobého nezájmu věřících kostel chátral, roku 2008 vichřice Emma dokonce strhla kupoli věže. Až v roce 2013 proběhla rozsáhlá rekonstrukce. Od té doby se v kostele opět konají bohoslužby a to každou třetí neděli v měsíci. 24. dubna se zde koná pouť. V kostele se také konají koncerty klasické hudby, které zde pořádá obec. Ke kostelu na vrchol kostelního vršku vede krásná lipová alej.
Text uložen dne: 3.12.2014

Notice: Undefined index: challenge in /var/www/hrady/https/wnd_show_text.php on line 128